maandag 22 september 2008

Regen, regen en omleidingen

Vannmorgen gingen we weer als vanouds vroeg op pad. Tenslotte is Jasper National Park erg groot en wilden we hier nog iets zien, dan moesten we wel vroeg weg.
Het weer liet in Hinton al wat te wensen over. Het was zwaarbewolkt en zo nu en dan viel er regen naar benee.

In het park aangekomen, gingen we snel via Jasper (plaats) richting de Icefields Parkway. In 2002 zijn we hier ook geweest en het was toendertijd erg indrukwekkend met al die glaciers langs de weg. We hebben toen een tocht gemaakt met een Snowcoach, waarmee we de gletsjer op gingen. Die tocht zouden we nu niet doen, maar ja, gletsjers, hè? Daar kunnen we gewoon geen weerstand aan bieden.

Doordat het zwaarbewolkt was, werden de herfstkleuren alleen maar mooier, dus hier en daar zijn we nog even gestopt. Daarna snel weer in de auto gestapt, want het was best koud in onze korte broek! Wel zijn we op ons gemak naar de Athabasca Falls gelopen, tenslotte blijven watervallen ook altijd leuk!

Inmiddels begon het te regenen en des te dichter we bij de parkway kwamen, des te slechter werd het. De Icefield Parkway zag er heel anders uit. Lagen de gletsjers toendertijd nog langs de weg en kon je er op lopen, nu was alles groen! Behalve de Athabasca glacier, die we in 2002 al hadden gezien. Opwarming van de aarde uit de eerste hand?!

Tegen de tijd dat we bij het visitor center aankwamen, viel de regen gestaag uit de hemel. Tijd voor een warme chocomelk, dus!

In de toeristentrap nog een paar tshirts gescoord en daarna weer op pad.
We wilden toch nog even naar Lake Louise en dat werd ons volgende doel. Achteraf gezien denk ik "waren we er maar nooit naar toe gegaan!".

De regen viel gestaag naar benee, dus de regenbroeken aan, mutsen en petten op en op naar het meer. Dat lag er nog steeds mooi bij en het Fairmont Lake Louise (duur!) werd nog altijd verbouwd. Omdat het zo koud was, zijn we snel weer teruggegaan naar de auto en besloten we mede door het weer op weg te gaan naar British Columbia. Nou geloof me, dat was makkelijker gezegd dan gedaan!

We waren nog even gestopt bij Peyto Lake, waar Monique het weer trotseerde om nog een paar foto's te maken, toen we weer op weg gingen en ineens zwaailichten in de verte zagen (ja, alweer!) en pionnen op de weg. We reden verder, toen bleek dat de weg was afgesloten en dat we terug moesten richting Lake Louise en vandaar een andere route moesten gaan rijden. Met zeer slecht weer, nog slechter zicht en in file reden we richting Radium Hot Springs, waar we vlak voor het plaatsje nog eens wegwerkzaamheden voor onze kiezen kregen! Drie en een half uur later, ja je leest het goed, kwamen we eindelijk aan in Golden! Hier hebben we een hotel gezocht, waar bij het inchecken door iemand anders aan mij werd gevraagd of ik ook uit Banff kwam. "Ehm... nee, wij komen uit Jasper, maar hebben dezelfde verkeersellende als jullie achter de rug...". Overigens had die man wel meelij met ons, omdat het vanuit Jasper nog een stukkie verder rijden was...
Al met al en zonder dat we dit vooraf gecalculeerd hadden, werd het een lange dag. Een geluk bij een ongeluk, dat het pokkeweer was en dat we besloten om redelijk vroeg (rond 3 uur vanmiddag) uit het park te vertrekken. Rond half 7 waren we gesetteld in ons hotel en gingen we op weg om een hamburger te scoren in een onvervalste diner!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel @@@@ weer dat ge"....". Heb gisteren uitgebreid een reactie geschreven, is dat ding weer pikpoten. Word hier toch een beetje appelig van.

Dan maar weer. Geloof dat ik hier had gemeld dat ik vooral helemaal geen medelijden met jullie had. Ondanks files, regen, en ach één of twee of meer beren, een adelaar, watervalletje meer of minder .... Ik blijf jullie benijden!

Monique